Parcours

De Amersfoort City Trail bestaat uit een ±6km en ±12km. Voor beide afstanden geldt hetzelfde inschrijfbedrag. Mocht je later, of op de dag zelf nog, besluiten om te wisselen van afstand dan is dit geen enkel probleem. Je kan zelfs tijdens het lopen nog besluiten om de ronde van 6 of 12km te lopen.

Om deelname ook voor de jonge sportievelingen mogelijk te maken hebben wij de FamilyRun toegevoegd. Samen met je broertje, zusje, vader, moeder, oma of opa of met iemand anders meelopen? Dat kan! Een run van ongeveer ±3km waarbij je minimaal 10 bijzondere locaties passeert of doorkruist.

Het exacte parcours blijft nog even geheim. Dus houd deze pagina en onze social media goed in de gaten om als eerst op de hoogte zijn van de nieuwste locaties. Wij maken deze de komende periode een voor een bekend. De onderstaande locaties passeer of doorkruis je als loper in ieder geval.

Bekijk hier het volledige parcours van 2019. Het parcours van 2020 wordt direct na het evenement vrijgegeven.

Start/finish: Stadscafé de Observant

De start en finish van de Amersfoort City Trail bevindt zich aan rand van de historische binnenstad van Amersfoort. Bij Stadscafé de Observant. Dit unieke kloostergebouw uit 1472 dient als evenementenlocatie en verhuurt zalen voor vergaderingen, symposia, lezingen, feesten, bruiloften, informatiemarkten en op 22 maart 2020 voor de Amersfoort City Trail!

Bibliotheek Eemland (Eemhuis)

Eén van de mooiste bibliotheken van Nederland. Een inspirerende plek waar de deur voor iedereen open staat. Een plek waar je even tot rust kan komen en voor jezelf nieuwe werelden en mogelijkheden kunt verkennen. Bibliotheek Eemland

Brandweerkazerne Amersfoort

De hoofdpost van de brandweer Amersfoort in het centrum van de stad. De brandweermensen uit deze post bieden hulp aan de burgers bij allerlei incidenten. Niet alleen bij brand maar ook bij hulpverleningen en waterongevallen. Deze post kent zowel in beroeps als vrijwillig brandweerpersoneel. Het aantal meldingen wat op jaarbasis wordt verwerkt ligt rond de 1000.

Jaarlijks organiseert de post een “open dag” waar u meer van dit mooie vak te weten kan komen.

Dr. M van de Hoeveschool

De Dr. M. van der Hoeveschool is een school voor speciaal basisonderwijs en staat net buiten het centrum van Amersfoort. Op onze school krijgen leerlingen veel begeleiding in kleine groepen. We stemmen ons onderwijs goed af op wat elke leerling nodig heeft. Daarbij richten we ons nadrukkelijk op de mogelijkheden van de kinderen en hebben we daar hoge verwachtingen van. Het zorgt ervoor dat onze leerlingen goede prestaties leveren en daar trots op zijn.

De Dieventoren

De Plompetoren of Dieventoren of Gevangentoren ook wel Latijntje genoemd, is een middeleeuwse toren in de Nederlandse stad Amersfoort. De toren is onderdeel van de monumentale Muurhuizen en is een rijksmonument

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis biedt een woonomgeving voor mensen met dementie en voor mensen die vanwege een lichamelijk aandoening langdurige verpleging en verzorging nodig hebben. St. Pieters en Bloklands Gasthuis biedt een woonomgeving die warm en gastvrij is en waar bewoners de juiste maatzorg krijgen.

De Armen de Poth

Na de vele positieve reacties op de Armen de Poth kunnen wij met veel plezier aankondigen dat wij ook in 2020 langs deze locatie komen! De Armen de Poth is een van de verborgen parels van Amersfoort en onderdeel van de Amersfoort City Trail 2020.

De Koppelpoort

De Koppelpoort, het visitekaartje van historisch Amersfoort, is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland. Omdat er in heel Nederland dus maar een koppelpoort te vinden is, zou het zonde zijn deze niet te bezoeken tijdens de Amersfoort City Trail!

De Muurhuizen

Wanneer je door de Muurhuizen loopt waan je je in de middeleeuwen. Toen de stad zich als gevolg van de economische bloei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende tijdsperiodes zijn er grote verschillen te zien in de vormen en stijlen van de huizen. Langs de Muurhuizen lopen verveelt nooit, daar zorgt deze eigenzinnige straat wel voor!

Rock City Brewing

Rock City Brewing is opgericht door drie ambitieuze brouwers uit Amersfoort. De naam verwijst naar Amersfoorts bijnaam de Keistad. Deze naam heeft de stad te danken aan het volksverhaal van de Kei die in 1661 van Soesterberg naar Amersfoort werd getrokken.

Vorig jaar was de tocht door de Rock City Brewing een groot feest, dat doen wij in 2020 nog eens fijntjes over!

VINT AMERSFOORT

In deze vintage conceptstore zijn verschillende ondernemers actief op het gebied van design lampen, meubels, kleding en woonaccessoires. Daarnaast is er voor de liefhebbers een uitgebreide platen collectie aanwezig en de heren kunnen naar de old school barbier. Nieuwsgierig? Met de Amersfoort City Trail kan je binnen een kijkje nemen!

De grote loods heeft een oppervlakte van 1500 vierkante meter en ligt net buiten het centrum van Amersfoort. Parkeren is gratis.

Klaar met shoppen?

Geniet na met een vers gezet bakje koffie of thee.

Plantsoen-Oost

In het Plantsoen-Oost kan je de resten zien van de tweede stadsmuur van de stad. De muur werd rond 1388 gebouwd in het noordoosten van Amersfoort. Dit omdat vanuit Gelre de meeste dreiging werd verwacht. Onlangs is het plantsoen oost opgeknapt. Reden genoeg om even een kijkje te nemen in dit bijzondere park!

Zandfoort aan de Eem

Voor alle strandliefhebbers en sportievelingen! Wat is er lekkerder dan na een heerlijke work-out met je vermoeide voetjes in het zand ploffen voor een welverdiend drankje en gezond hapje? Zandfoort aan de Eem opent graag hun deuren voor sportief Amersfoort!

Robbedoes

Dat Amersfoort een ondernemende stad is mag duidelijk zijn! Amersfoort is het huis van verschillende bijzondere ondernemingen, zo ook van de Robbedoes. Deze originele schipperswoning, die volledig is opgeknapt, heeft in de roef een Bed & Breakfast. Na de positieve reacties van vorig jaar zijn wij ook in 2020 welkom om de Robbedoes te verkennen!

De Kamperbinnenpoort

De Kamperbinnenpoort was een eenvoudige, rechthoekige poort in de eerste stadsmuur uit de tweede helft van de 13de eeuw. De oorspronkelijk naam was Viepoort of Martenspoort. Buiten de stadsgracht stond een voorpoort, met twee smalle, achthoekige torens en een boog ertussen. Deze was met de hoofdpoort verbonden door een brug. De naam van de poort verwijst naar het ‘vie’ (vee), dat van stadsboerderijen door deze poort naar buiten de muren werd gebracht. Daar lagen weilanden die het bezit waren van de Utrechtse Sint Maartensabdij.

Met de aanleg van de tweede stadsmuur en de Kamperbuitenpoort in het begin 15de eeuw raakte de Viepoort zijn verdedigingsfunctie kwijt. In de eerste helft van de 16de eeuw werd de hoofdpoort grotendeels afgebroken en bleef alleen de voorpoort staan. De boog tussen de torens werd in 1827 gesloopt, maar in 1931-1933 opnieuw aangebracht.

Mannenzaal 

De monumentale Mannenzaal is één van de mooiste historische parels van Amersfoort en met zijn 22 bewaarde bedstedes uniek, zelfs voor Europa. Bij binnenkomst stapt de bezoeker terug in de tijd. De intieme Kapel uit 1390 met z’n prachtige boogramen werd tot begin 2014 gebruikt als kerk, maar is nu ingericht voor divers gebruik.

De sfeervolle Mannenzaal, gebouwd in 1531, heeft nog de originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen (zoals de bewoners genoemd werden) hier gewoond hebben. Beide ruimtes bieden tegenwoordig onderdak aan vele bijzondere momenten.

Pon Dealer Amersfoort

Pon Dealer is onlosmakelijk verbonden aan Amersfoort en dit jaar stelt Pon Dealer de deuren van de Volkswagen showroom open voor de Amersfoort City Trail. Maak tijdens deze run kennis met o.a. de splinternieuwe Volkswagen Golf, laat je verrassen door onze elektrische modellen en doe mee met een leuke win-actie.

Pon Dealer is dé autodealer van Amersfoort en omstreken voor de merken Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens. Pon Dealer Groep is gevestigd in Amersfoort, Hoogland, Barneveld, Hilversum, Naarden en Nijkerk. Samen met de universele leasemaatschappij Pon Dealer Lease en de universele autoschadeherstelbedrijven van ASCA wordt een totaalconcept aan mobiliteitsdiensten aangeboden. De circa 475 medewerkers die binnen Pon Dealer Groep werkzaam zijn zetten zich dagelijks in om haar klanten optimaal mobiel te houden, met plezier en trots voor het bedrijf en de merken.

Dille & Kamille Amersfoort

Een nieuwe locatie dit jaar: Dille & Kamille Amersfoort!

Dille & Kamille Amersfoort verwelkomt alle sportieve Keientrekkers dit jaar om je in onze prachtige winkel te vergapen aan de schoonheid van het historische pand. Vanuit het gezelligste straatje van Amersfoort, de Krommestraat, ren je het prachtige monumentale pand binnen – oorspronkelijk brouwerij ‘De Kroon’ – dat dateert uit 1663. Het pand kent een karakteristieke gevel met o.a. gebeeldhouwde gevelstenen en ramen met rode luikjes. Binnen in de winkel zie je nog de authentieke plafondbalk met het kroontje, het symbool van de brouwerij.

Tijdens de run loop je onder het kroontje door, langs al onze mooie basics voor huis, tuin ‘en keuken. En je krijgt zelfs een kijkje in de gewelven van het pand die normaal voor publiek verborgen blijven! En voor alle deelnemers regelen wij zelfs een kleine verrassing voor wanneer je de finish hebt gehaald…

De Stadswal

De aarden wal en de stadsmuur aan de Sint Annastraat geven een goed beeld van de situatie na 1560. Toen werd aan de binnenzijde van de stadsmuur een aarden wal opgeworpen.

De aarden wal versterkte de stadsmuur, die door de toegenomen vuurkracht van kanonnen in het midden van de 16de eeuw niet langer weerstand kon bieden aan kanonskogels.

ROVA

Dit jaar nieuw in het parcours is de ROVA Amersfoort!

Nu afvalscheiding en verwerken een steeds groter maatschappelijk vraagstuk wordt, vonden wij het tijd om een kijkje achter de schermen te nemen. ROVA zag dat gelukkig wel zitten!

Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden

De Kringloopwinkel is een professioneel kringloopbedrijf voor tweedehands goederen; is lid van de BKN (de Branchevereniging voor kringloopbedrijven in Nederland), heeft een keurmerk en is een stichting met een ANBI status: “Wij staan voor mens en milieu: dus optimaal hergebruik van goederen en grondstoffen en het bevorderen van zoveel mogelijk sociale werkgelegenheid. Maar we zijn vooral ook een leuke winkel waar altijd wat gebeurt!

Daarom gaan we graag open op zondag 22 maart voor de City Trail-Runners en alle belangstellenden: iedereen is van harte welkom!”

Pathé Eemland

Pathé Amersfoort is sinds oktober 2012 een vast begrip aan het Eemplein in Amersfoort. Er zijn 8 zalen en een zelfbediening shop voor hapjes en drankjes. Een eigentijds ingericht theater met als grootste zaal 421 stoelen, in totaal zijn er 1.717 stoelen.

Bij Pathé worden uiteraard de laatste films vertoond. Maar om de filmbeleving nog groter te maken, organiseren we ook events en vertonen we live registraties.

PATHÉ IS MÉÉR DAN FILM!

Monnikendam/ Waterpoort

Een intieme plek in de Middeleeuwse waterpoort, waar zij u graag verwelkomen voor een heerlijke lunch of uitgebreid diner.

Restaurant de Monnikendam is gelegen in Plantsoen Oost, vlak naast De Mariënhof. Aan de rand van het drukke Amersfoort, een heerlijke plek van rust achter de oude stadsmuur.